Where Should We Begin

Niemand weet hoe dit moet. Alles is nu repetitie. Het leven één grote improvisatie. Met Building Conversation vieren we het experiment en omarmen we de oefening. We nodigen je uit om mee te doen. Laten we ons onderdompelen in het ongewisse, het nog niet bekende. Een collectieve vrije val, de toekomst in.

Al jaren onderzoeken we met Building Conversation hoe we met elkaar praten en kunnen praten. Dat onderzoek is urgenter dan ooit. Want hoe praten we nu met elkaar? Wat doet de sociale afstand en het gebrek aan fysiek contact met de manier waarop we ons nu tot elkaar verhouden? Worden we er ook afstandelijker van, of ontstaat er een nieuw soort nabijheid, een andere manier van verbonden zijn? En wat doet de virtuele ruimte met ons samenzijn en onze woorden? 

Onder het motto ‘We are in this together, but not one and the same’, van Rosi Braidotti stellen we met Building Conversation het programma Where Should We Begin samenWe ontwikkelen performatieve gesprekken voor de online omgeving en daarnaast bereiden we ons nu al voor op het moment waarop we weer bijeen kunnen komen; met of zonder 1,5 meter afstand. Hoe ontmoeten we elkaar nu en dan? Hoe zorgen we er dan voor niet terug te vallen in het oude normaal? En hoe reflecteren we op wat ons overkomen is?

Where Should We Begin bestaat uit de de volgende vier online performatieve gesprekken:

DIGITAL SILENCE (virtueel)
Kamers en mensen worden verbonden in één groot multidimensionaal flatgebouw, zwevend tussen bakstenen en pixels, aanwezig noch afwezig. Tijdens deze performance spelen de deelnemers met hun eigen aan- en afwezigheid, in hun kamers en op internet. ‘Waar ben ik als ik zowel in mijn kamer als op het scherm ben? En waar ben jij?’

IMPOSSIBLE CONVERSATION ON THE FUTURE (virtueel)
Hoe praat je over de toekomst? Hoe roep je beelden op van dat wat nog niet is? Door met elkaar te vertragen en persoonlijke beelden te verbinden, door te schrijven, te lezen en samen te spreken.

DISTANT THOUGHTS (telefonisch)
Distant Thoughts nodigt je uit om het contact dat je aangaat met mensen die je nog niet kent onder de loep te nemen. Het is een gesprek voor twee mensen die elkaar niet kennen, via de telefoon.

WATCHING PIXELS (virtueel)
Op het scherm van onze telefoons en computers komt een veelheid aan beelden bij ons binnen en worden we zelf tot beeld voor de ander. Hoe verhouden we ons tot deze beelden en tot elkaar? Tijdens Watching Pixels gaan we met elkaar in gesprek via beelden die we bekijken online; schilderijen, foto’s en films.

 

Do 28 mei 2020
20:30 - 22:00

In Digital Silence spelen de deelnemers met hun eigen aan- en afwezigheid, in hun kamers en op internet. Ze gaan op zoek naar een derde ruimte, een hybride ruimte, die zowel fysiek als virtueel is. ‘Waar ben ik als ik zowel in mijn kamer als op het scherm ben? En waar ben jij?’ Digital Silence verbindt kamers en mensen in één groot multidimensionaal flatgebouw, zwevend tussen bakstenen en pixels, aanwezig noch afwezig.

Hoe praat je over de toekomst? Hoe roep je beelden op van dat wat nog niet is? Voor Impossible Conversation on the Future gaan we te raden bij de Jezuïeten die een gesprekspraktijk ontwikkelden om te spreken over abstracte begrippen. Een methode waarin je met elkaar vertraagt en persoonlijke beelden verbindt, door te schrijven, te lezen en samen te spreken.

Do 4 juni 2020
20:30 - 22:00

Op het oplichtende scherm van onze telefoons en computers komt een veelheid aan beelden bij ons binnen en worden we zelf tot beeld voor de ander. Hoe verhouden we ons tot deze beelden en hoe verhouden we ons tot elkaar? Tijdens Watching Pixels gaan we met elkaar in gesprek via beelden die we bekijken online; schilderijen, foto’s en films. De gespreksvorm die we gebruiken is geïnspireerd op een methode die is ontwikkeld in het MOMA in New York; de Visual Thinking Strategie.

Vrij 5 juni 2020
20:30 - 22:00

Distant Thoughts nodigt je uit om het contact dat je aangaat met mensen die je nog niet kent onder de loep te nemen. Het is een gesprek voor twee mensen die elkaar niet kennen, via de telefoon. Tijdens het gesprek volg je een script, waarin sommige tekst vastligt en vooral veel ruimte is voor je eigen woorden en gedachten. Het script geeft je houvast én daagt je uit. Een ongewone ontmoeting tussen vreemden.