Building Conversation met Matchbox in Rhein-Neckar (DE)

Op 28 en 29 mei doen we samen met Matchbox mee aan “1832. Das Fest der Demokratie” in Neustadt an der Weinstraße en keren we terug naar het Hambach Kasteel. We voeren het Agonistisch gesprek, Appreciative Inquiry en Het Vlak.

Onze samenwerking startte inmiddels vier jaar geleden tijdens het Demokratiefestival HAMBACH! Matchbox is een culturele organisatie die zich richt op de rurale omgeving en de inwoners hiervan betrekt bij toonaangevende kunstprojecten uit de eigen regio en de rest van Europa. We zijn trots dat we inmiddels een vaste partner zijn binnen het programma van Matchbox!

Vorig jaar bestond onze samenwerking uit twee delen. In januari startte het eerste deel; een programma waarbij we iedere maand een ander online gesprek voerden. We wisselden de vormen Impossible Conversation en Distant Thoughts af en probeerden om nog meer mensen uit de regio bereiken om zo jongeren en ouderen uit verschillende dorpen met elkaar te verbinden.
In augustus en september waren we in Neustadt (an der Weinstrasse) en Weinheim voor een langere residentie en werkten we aan nieuwe gesprekvormen. We onderzochten Social Dreaming en onder de naam The past, the pandemic and the future experimenteerden we met een gespreksvorm waarbij we terugkeken op anderhalf jaar pandemie. Welke significantie gebeurtenissen markeren het einde? Is dat als we het anderhalve-meter-afstand houden zijn vergeten? Of als we het later als een verhaal aan onze kleinkinderen vertellen?

Uit de groepen jongeren van eerdere jaren is een belangrijk deel nog steeds actief betrokken bij Building Conversation als gespreksleider. Het is bijzonder om te zien hoe betrokken de jongeren zijn en het belang onderschrijven om met elkaar het gesprek aan te gaan en ook in gesprek te blijven. Niet alleen maakt dit het een plek waar Building Conversation een sterke band mee heeft opgebouwd, de verbinding die de jongeren daar met elkaar zoeken maakt ook dat we onze praktijk verder kunnen overdragen en er eigen trajecten geïnitieerd kunnen worden waarbij wij dan meer op een afstand betrokken bij zijn.

c: Sarah Hähnle


September 2021 – Daan ’t Sas
The past, the pandemic and the future
Significant changes that will mark the end of the pandemic

We zijn met Building Conversation uitgenodigd door Matchbox om in het Duitse stadje Weinheim te werken aan een nieuwe gespreksvorm. Een nieuw werk van Building Conversation, in eerste instantie in het Engels, waarin we nadenken over een mogelijk ritueel waarmee het einde van de huidige corona-pandemie wordt gemarkeerd.

Deze pandemie is over op het moment dat; ‘mijn kinderen hun toekomstige kinderen vertellen over de pandemie die ze hebben meegemaakt,’ ‘als er een mondiale dag is waarop deze pandemie en de slachtoffers worden herdacht’ ‘het moment dat er geen scheiding meer is tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen’

Voordat deze toekomstbeelden worden gedeeld zijn we teruggegaan naar de afgelopen anderhalf jaar. En hebben de deelnemers aan het experiment nagedacht over de vraag; ‘How did the pandemic affect you and your relationship to the other?’

Een breed scala aan ervaringen, emoties en gevoelens worden op papier gezet, met aandacht worden de papiertjes met tekst na tien minuten op een ronde tafel gelegd. Een voor één worden de woorden op de papiertjes voorgelezen, iemand stapt naar voren leest en deelt een stukje uit de reeks van ervaringen, gevoelens, associaties en vragen. Soms valt er opeens een stilte. Iemand spreekt met een brok in zijn keel, geen van de woorden is hetzelfde, de intensiteit en de omvang van de pandemie krijgt een gezicht.

Nu we met elkaar terug hebben gekeken naar afgelopen anderhalf jaar, we hebben geschreven en samen gelezen, komt de vraag; is er iets dat nog ontbreekt? Er wordt snel nog een papiertje met een korte tekst geschreven, toegevoegd en door iemand anders voorgelezen; ‘I am boiling with anger, not about measures being taken, but boiling with anger about illogical and contradictory measures taken.’

Alhoewel we met elkaar tijdens dit experiment nog in de pandemie zitten, op het moment dat we naar buiten gaan moeten we namelijk hier in Duitsland nog een mondkapje dragen, een vaccinatiebewijs tonen op het terras, afstand houden handen wassen en nog veel meer, kijken we verder.
We maken een volgende stap in ons experiment en nemen we tijd om na te denken over de volgende vraag; wat zou voor jou een significante verandering zijn die markeert dat de pandemie voorbij is? Met het benoemen van deze momenten plaatsen we onszelf ergens in de nabije of verre toekomst. Het zijn kleine dingen die worden gedeeld en ons ooit waarschijnlijk doen realiseren wat we achter ons hebben gelaten. Mondkapjes die thuis in de kast blijven liggen, een dag je handen niet gewassen. De fysieke afstand tussen jouw en je naasten die opeens niet meer bestaat.

Agonistisch gesprek – Matchbox – Rhein-Neckar (DE)

#Hambach #Matchbox #1832.DasFestderDemo...
Hambach Kasteel
Duitsland

Tijdens “1832. Das Fest der Demokratie” voeren we in het Hambach Kasteel het Agonistisch gesprek.

Appreciative Inquiry – Matchbox – Rhein-Neckar (DE)

#Hambach #Matchbox #1832.DasFestderDemo...
Hambach Kasteel
Duitsland

Tijdens “1832. Das Fest der Demokratie” voeren we in het Hambach Kasteel Appreciative Inquiry.

Het Vlak – Matchbox – Rhein-Neckar (DE)

#Hambach #Matchbox #1832.DasFestderDemo...
Hambach Kasteel
Duitsland

Tijdens “1832. Das Fest der Demokratie” voeren we in het Hambach Kasteel Het Vlak.


Matchbox is an extraordinary programme of artistic discourse, spanning theatre, dance, performance, visual art, music and literature that travels through the region and manifests itself in diverse ways. It appears, disappears, re-appears, continuing on its way while leaving traces. Matchbox is a format that relies on the spirit of discovery and love of participation by the audiences in the Rhine-Neckar region for its specific projects that are individually bound to places and local people and created by artists of international renown, thus radiating beyond provincial and national borders.