Constructing a Collective Gaze

Onder de naam Constructing a Collective Gaze ontwikkelt Building Conversation (nieuw) werk.
We onderzoeken manieren van samen-kijken en hoe een gedeelde betekenis onze relatie met elkaar vormt en verandert.
We kijken hierbij naar het collectief: wat is een collectieve kijkervaring, hoe wordt een individuele ervaring in een groep gedeeld en hoe wordt samen betekenis gegeven?
In dit werk verleggen we de focus van het individu naar het collectief. Hoe kijken we samen?

De werken zijn geïnspireerd op de methodiek van Visual Thinking Strategies, ontwikkeld door het MOMA in New York.

Hieronder een overzicht van de vijf performatieve gesprekken die Building Conversation onder de noemer Constructing a Collective Gaze ontwikkelt.

Watched and Seen
Hoe kijken we naar een voorstelling? Tijdens Watched and Seen ontmoeten de toeschouwers elkaar en delen ze de ervaring van het kijken.

Beeldspraak
Tijdens Beeldspraak ontdekken we met elkaar de ruimte om anders te kijken. Beeldspraak bestaat uit twee lessen waarin we op scholen met leerlingen en docenten in gesprek gaan tijdens het bekijken van een drietal kunstwerken.

Dieren kijken
In een klein gezelschap kijken we naar opgezette dieren, levende dieren en kunstwerken en onderzoeken we wat we zien. We bespreken onze manier van kijken, onderzoeken onze aannames en geven samen betekenis. Wat betekent kijken naar (dode en levende) dieren in het Antropoceen?

VTS – Straatgesprekken
Voorbijgangers gaan met elkaar in gesprek terwijl ze kijken naar een kunstwerk. Het werk is aanleiding voor een ontmoeting tussen mensen die elkaar niet kennen.

Watching Pixels (online)
Op het oplichtende scherm van onze telefoons en computers komt een veelheid aan beelden bij ons binnen en worden we zelf tot beeld voor de ander. Hoe verhouden we ons tot deze beelden en hoe verhouden we ons tot elkaar? Tijdens Watching Pixels gaan we met elkaar in gesprek via beelden die we online bekijken; schilderijen, foto’s en films.

Er zijn nog geen nieuwe gesprekken gepland