Building Conversation helps you realise how much we rely on others to gain new insights and how strong our own convictions are. I believe these insights form the social glue that bind us.

Building Conversation provides us with a means to truly engage and sustain healthy conversation, especially welcoming difference of opinion. How inspiring is it, for example, to create an alternate vision of the future together? It gives real hope and inextricably links us

What does Building Conversation do? It challenges the way we view one another. A sort of practice in how to be human.

Een open discussieklimaat in de klas is een belangrijke factor voor het bevorderen van democratisch burgerschap.

Ik kon meer in mijn eigen kracht gaan staan. Ook omdat ik veel meer plezier had gekregen in het (politieke) converseren. In plaats van mijn mening tegenover een andere mening te moeten stellen, begon ik het steeds meer te zien als een proces van samen reflecteren en daarin onderzoeken.

De grote waarde is dat mensen die eigenlijk nooit met elkaar praten, samengebracht worden om met elkaar in gesprek te gaan. Mensen gaan hele gevoelige discussies aan die normaal niet op straat gevoerd worden; discussies die je alleen in de media ziet. Bij Building Conversation zie je toch een dialoog ontstaan. Het zijn veel constructievere dialogen dan ik in mijn omgeving zie, waar mensen teruggetrokken zijn in hun eigen gemeenschap en het eens met elkaar zijn.

Building Conversation geeft handvatten om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, ook als je een hele andere mening hebt. Bij de gesprekken rondom het witte vlak op straat zie je echt heel verschillende mensen deelnemen. Samen kom je tot een beeld waarbij wordt gedacht: hoe gaan we dit aanvliegen of hoe kijken we hiernaar? Ik vind het indrukwekkend om te zien dat je dan gezamenlijk een ander beeld van de toekomst kunt maken. Het geeft hoop, het verbindt mensen.

My name is Marouf. I am a boy. I was born nine months ago in the Dutch town of Vlaardingen. In 2060 I will be an adult. I will be 43 years old. I will have a job and a home of my own. But first I have to grow. I will look and listen and learn and dream. I am a thing.

Ik heb een draaikolk in mijn hoofd van een voortrazend gesprek in steeds nauwere cirkels van terugkerende woorden. Af en toe floept er een vis uit de draaikolk om vervolgens weer opgeslokt te worden door het draaiende water van de conversatie.

The Occupation Cookbook – Zagreb

Ik realiseerde me opnieuw hoe bottom-up processen werken.

Ik realiseerde me opnieuw hoe bottom-up processen werken. En hoe veel tijd die vergen. Maar ook hoe mooi dat kan zijn.

If we can see what all of our opinions mean, then we are sharing a common content, even if we don’t agree entirely. And if we can see them all, we may then move more creatively in a different direction. We can just simply share the appreciation of the meanings; and out of this whole thing, truth emerges unannounced—not that we have chosen it.

Het was magisch om het leven even op ‘pauze’ te zetten en ons terug te trekken in een spannende maar veilige bubble

Het was magisch om het leven even op ‘pauze’ te zetten en ons terug te trekken in een spannende maar veilige bubble, waar we allemaal verantwoordelijk waren voor het verloop van dit samenzijn. Het heeft me laten inzien dat samenleven zo gemakkelijk nog niet is, terwijl ik dat wel het liefst geloof, in die zin was het frustrerend/confronterend. Het heeft me ook geleerd me (sneller) uit te spreken en een ander in vertrouwen te nemen. En ik ben bevestigd in het idee dat communicatie een kunst is, de kunst van het leven misschien wel. Luisteren. Zien. Spreken. Het was op alle niveaus interessant, ontroerend en zó de moeite waard! Ik zou dit iedereen gunnen. Vaker. Meer.

David Bohm – On Dialogue

ON_DIALOGUE

Woorden hebben nog een tijdje aangevoeld als een masker waarachter ik me verschuilde.

De wereld gaat niet alleen over de mens.

Ik heb er nog veel aan terug gedacht de afgelopen dagen

Ik heb er nog veel aan terug gedacht de afgelopen dagen. Ik vond het een bijzondere ervaring. Het heeft echt indruk gemaakt. Ik zie de gezichten van de mensen met wie ik woordeloos in gesprek was, en voel dat ik iets onuitsprekelijke met ze heb gedeeld. Tijdens het gesprek viel me al in dat ik ineens wist hoe het is om je blik op iemand te laten rusten. In het begin van het gesprek lukte dat niet, door de spanning en het ongemak, maar na een tijdje ontspande ik, en lukte het rustig iemand aan te kijken en voelde het prettig om gewoon ‚te zijn’. Bij de een ging dat beter dan bij de ander. Bij een iemand ervoer ik ook verdriet. Dat maakte veel indruk.

Prachtig hoe je zo uitgebreid en toegewijd de tijd en aandacht neemt voor een maatschappelijk probleem.

Prachtig hoe je zo uitgebreid en toegewijd de tijd en aandacht neemt voor een maatschappelijk probleem. Wat was ik blij met de ontdekking dat er heel voorzichtig beweging in kwam.

Men gaf elkaar de ruimte en luisterde echt.

Wat mij vooral is bijgebleven van deze avond, is, dat een groep mensen die elkaar van te voren grotendeels nog niet kenden, al heel snel over heel wezenlijke en persoonlijke thema’s zat te praten. Dat werd ook mogelijk gemaakt doordat de onderlinge sfeer heel positief was. er werd op een prettige manier op elkaar gereageerd, wie weinig sprak werd aangemoedigd en uitgenodigd om mee te doen zonder dat dat dwingend was, men gaf elkaar de ruimte en luisterde echt.

Eén woord drong zich heel erg aan mij op; radicale transparantie.

Eén woord drong zich heel erg aan mij op; radicale transparantie. Het gesprek ging om het voeren van het gesprek, en niet om het doel ervan, maar op die manier had het toch stiekem een doel; namelijk nadenken over de manier waarop wij denken en praten. Vandaar mijn woordkeus radicale transparantie. Dit lijkt elkaar uit te sluiten omdat radicaliteit doet denken aan een gesloten, eenzijdig perspectief en transparantie juist aan het openbreken van die perspectieven. In het gesprek kwam het samen door een radicale focus op transparantie.

Building Conversations is voor mij een ultieme hier-en-nu ervaring

Building Conversations is voor mij een ultieme hier-en-nu ervaring. Met het publiek en de makers ben je gezamenlijk mede-eigenaar van het het verloop van de avond. Na afloop voel je je gelouterd, heb je een bijzondere relatie opgebouwd met je mede-publiek en heeft er een verandering plaatsgevonden. Building Conversations is geen must-see, maar een must-do.

Time Loop makes the issues of the day disappear into the background for a while.

Time Loop makes the issues of the day disappear into the background for a while. When you think about how people from different eras would view a current issue, you discover new perspectives, and today’s convictions become less self-evident. That’s very enlightening and inspiring.

De intensiteit van een gesprek zonder woorden kan meer zeggen en doen dan duizend woorden.

De intensiteit van een gesprek zonder woorden kan meer zeggen en doen dan duizend woorden. Je leert elkaar kennen zonder iets te zeggen.