RIZOOM


De aarde is uitgeput. Wij, mensen, levend in het welvarende westen, moeten onze manier van leven en handelen grondig herzien. Daarvoor is het belangrijk dat de denkbeelden en waardesystemen die aan dit handelen ten grondslag liggen worden bijgesteld. Hoe doen we dat? Wat hebben we nodig om een radicaal andere verbeelding teweeg te brengen over de plek van onszelf in de wereld?

RIZOOM is een nomadisch kunstwerk, een werk in ontwikkeling, waarmee we reizen langs verlaten en overwoekerde industriële terreinen in Europa. Deze ruïnes tonen ons de sporen voorbije tijden, maar ook het samengroeien van ‘natuur’ en ‘cultuur’, als flikkeringen van een mogelijke toekomst. Geïnspireerd door de woekerende levenskracht die we aantreffen op deze post-kapitalistische plekken gaan we op zoek naar een nieuw en ander gesprek met de mensen en dingen om ons heen. Wat als we ons realiseren dat we in de wereld bestaan en niet over de wereld heersen?

RIZOOM nodigt je uit om op zoek te gaan naar alle relaties waaruit en waarin je bestaat. Op de ruïnes gaan we aan het werk met divers samengestelde groepen mensen (een boer, leraar, bankdirecteur, bloemist, kunstenaar, politicus) en laten we ons inspireren door de dieren, dingen, planten en microben die we tegenkomen in de overwoekerde en afbrokkelende, door de mens gebouwde, structuren.

Aan de hand van een Interactieve expositie en een Dwaaltocht, word je meegenomen in een uitdagend gedachtenspel en verleid tot andere manieren van verhouden en ervaren. Na de dwaling serveren we een rijk gevulde soep, vol van (on)kruid en woeker wortels. We sluiten we af met een Gesprek.

Vanaf voorjaar 2022 reizen we met RIZOOM ook langs festivals, theaters en musea in verschillende Europese steden. Ook hier gaan we een samenwerking aan met de dieren, dingen, planten en microben die er leven en nodigen we deelnemend publiek uit voor dwaaltocht en gesprek. Op iedere locatie die we bezoeken brengen we het rizomatisch denken en spreken in praktijk en brengen we bestaande verhoudingen in beweging.

‘We need to think, think, think ’ stelt filosofe Rosi Braidotti in een van haar lezingen, als antwoord op de vraag waar we de theatrale ruimte anno nu voor moeten inzetten. RIZOOM doet precies dat: ruimte scheppen om te denken, te overdenken en terug te denken, maar wel en juist samen met planten, dieren, dingen, microben én ons eigen lichaam.

RIZOOM ging in première op 20 november 2021, op het terrein van een voormalige zetmeel fabriek in Ter Apel (Groningen) tijdens Jonge Harten Theaterfestival.

c: Skiantos, Italy 2012, Thomas Jorion

Ri | zoom Een rizoom is een ondergrondse wortelstructuur waaruit meerdere knooppunten kunnen ontstaan. De knooppunten lijken niet direct verbonden, maar zijn dat wel, door een fijnmazig, ondergronds netwerk van verbindingen. Rizomen lijken zomaar ergens te beginnen en nergens te eindigen, ze kennen geen stam, geen centrum, geen hiërarchie. Voorbeelden van planten met een rizomatische wortelstructuur zijn brandnetels en bamboe.


Mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, Fonds 21 en VriendenLoterij Fonds.

Er zijn nog geen nieuwe gesprekken gepland

c: Kris Dewitte