DYING TOGETHER


Kan kijken naar de manier waarop we samen sterven ons nieuw inzicht geven in de manier waarop we samen leven?

DYING TOGETHER | Futures is het derde en laatste deel van het drieluik DYING TOGETHER; een artistieke praktijk waarin we ons als team verhouden tot het begrip ‘togetherness’ door samen met het publiek momenten van gezamenlijk sterven te onderzoeken. De performance is in de afgelopen jaren ontwikkeld en uitgevoerd op verschillende plekken in Europa. Het werk biedt performers en publiek een plek om fysiek na te denken; door hun lichaam in de ruimte te positioneren en te herpositioneren. 

In de eerste twee delen van het drieluik hebben we aandacht besteed aan momenten van collectief sterven die in het verleden hebben plaatsgevonden. In het derde deel, DYING TOGETHER | Futures, maken we samen met het publiek drie constellaties die ons richting de dood en de toekomst bewegen.
In de eerste constellatie verhouden we ons doormiddel van onze eigen dood tot onze eigen toekomst. In de tweede constellatie onderzoeken we de toekomst van kleine en grote ecosystemen over de hele wereld, die stervende zijn door de globale dreiging van de opwarming van de aarde. In de derde constellatie verhouden we ons tot de dood van ideeën; ideeën waarmee we werelden en toekomsten bouwen.

DYING TOGETHER / Futures zou op 21 november 2021 tijdens Jonge Harten Theater Festival Groningen in première gaan. Wegens coronamaatregelen kon deze helaas niet doorgaan.DYING TOGETHER / Humans gaat over de relatie tussen mensen onderling en onderzoekt hoe we het leven en daarmee de dood waarderen van mensen op verschillende plekken op de aarde.
Hoeveel waarde hechten we aan de dood van iemand die omkomt na een aanslag in Parijs of na het kapseizen van een boot op de Middellandse zee? Kan kijken naar de manier waarop we samen sterven ons nieuw inzicht geven in de manier waarop we samen leven?
DYING TOGETHER / Humans ging in première op 11 oktober 2018 bij Theater Rotterdam.


DYING TOGETHER / Earth gaat over de relatie tussen mensen, dieren en planten en onderzoekt hoe we het leven en daarmee de dood waarderen van alle levende wezens op aarde.
We richten onze aandacht op het (uit)sterven van grote en kleine ecosystemen in verschillende delen van de wereld. En ook hier vragen we ons af of kijken naar de manier waarop we samen sterven ons nieuw inzicht kan geven in de manier waarop we samen leven.
DYING TOGETHER / Earth ging in première op 4 oktober 2019 bij Schauspielhaus Bochum in Duitsland.


Voor het deelnemende publiek zijn het intense avonden waarin de individuele en collectieve omgang met aangrijpende situaties bevraagd wordt.
Om de vele persoonlijke ervaringen een plek te geven, zijn we in 2019 begonnen met de opbouw van een archief, waarin inmiddels rond de tweeduizend handgeschreven reflecties van deelnemers zijn opgenomen. Een werk op zich, waarin de ervaringen van het deelnemende publiek centraal staan: Archive of Reflections


Trailer DYING TOGETHER / Earth


Publieksreacties DYING TOGETHER / Humans


Interview met Lotte van den Berg over DYING TOGETHER

Er zijn nog geen nieuwe gesprekken gepland

“Dying Together is een moment van collectieve volwassenheid, dat kortsluiting veroorzaakt in de onverschilligheid.” Paris-art

c: Kris Dewitte

“In Dying Together betreed je een andere wereld, een limbo tussen leven en dood die je in een staat van waakzaamheid brengt. (…) Lotte van den Berg neemt ons mee op een reis naar de grenzen van theater en het hart van het mens-zijn.”
Rainer Hofmann – Directeur, SPRING festival